Turkije : kebabschotel

 

Turkije is de jongste jaren uitgegroeid tot één van de populairste vakantiebestemmingen van de Belgen. Om thuis Turkse gerechten te bereiden hebben we zeker geen probleem. De Turkse keuken gebruikt vooral de mediterrane groenten die de Flandria-telers al meerdere jaren telen. “Het gaat dan vooral om venkel, aubergines, paprika’s, courgettes en pruimtomaten”, zegt Eddy Peeters. “Ook champignons zijn een populair ingrediënt”.

Vakantierecept: Turkse kebabschotel met pitabrood

Ingrediënten voor 4 personen: 1 Flandria-aubergine, 1 Flandria-courgette, 6 pruimtomaten van Flandria (Prunella), 250 g Flandria-champignons, 1 ui, 1 knoflookteentje, 2 eetlepels olijfolie, 2 pakken kant-en-klare kebabreepjes (gemarineerde en gekruide reepjes lams- en rundvlees), 1 blokje runderbouillon, 1 blikje tomatenpuree, 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn, 2 laurierblaadjes, 1 koffielepel paprikapoeder, een handvol verse basilicumblaadjes, een handvol Flandria-peterselie, peper en zout, 4 pitabroodjes.

Snijd de aubergine in plakjes en laat ze even weken in zout water. Spoel ze dan af en dep ze droog (ze zullen nu wit blijven tijdens de bereiding).

Snijd de courgette in blokjes. Pel de tomaten en snijd ze in stukjes. Snijd de champignons in plakjes. Snipper de ui en pers het knoflook.

Verhit de olie en bak er het vlees in aan. Voeg dan de ui en het knoflook en vervolgens alle groenten toe. Laat even stoven.

Voeg 1 dl water, het bouillonblokje en de tomatenpuree toe en roer alles goed door.

Kruid naar smaak met peper en zout en alle genoemde kruiden (behalve de peterselie). Laat 30 minuten stoven met het deksel op de pan en roer alles dan nog eens goed door. Bestrooi met de fijngehakte peterselie.

Snijd voor elke portie een pitabroodje open en vul het met 2 eetlepels van het stoofgerecht. Leg elk broodje op een bord en schep er de rest van de bereiding bij.