Recepten uit de wereld, groenten van bij ons.

Gerechten van ginds, groenten van hier: vakantie thuis!

Je kunt bijna geen “uitheemse” groente meer bedenken of ze wordt nu ook bij ons geteeld. In het Flandria-aanbod vind je in de zomerperiode vrijwel alles wat je nodig hebt om zuiderse gerechten en zelfs gerechten uit andere continenten te bereiden. En vers bovendien.
Met de tips en de recepten van wok- én wereldkok Eddy Peeters maken we thuis een reis langs vijf continenten.

Spaanse pepertjes, pruimtomaten, Chinese kool, radicchio, courgettes de Nice, rosabischeutjes, verse koriander, zoete puntpaprika’s… De jongste jaren zijn de Belgische tuinbouwers zich meer en meer gaan toeleggen op de teelt van groenten en kruiden die we vroeger beschouwden als zuiders en uitheems. Een flink gedeelte ervan is nu ook te vinden onder het Flandria-keurmerk. Mediterrane groenten als aubergines, courgettes, paprika’s, venkel en pruimtomaten maken de Flandria-telers al veel langer dan vandaag, net zoals exotische paddenstoelsoorten als shii-take en beukenzwam.


Vreemdgaan met méér smaak

Allemaal geknipt materiaal om thuis in België zuiderse en exotische gerechten te maken. Op die manier halen we de vakantiesfeer in huis zonder ons te moeten verplaatsen. We hebben zelfs alle redenen om de voorkeur te geven aan producten van bij ons als we in onze keuken vreemd willen gaan, zegt Eddy Peeters. Eddy is een Belgische kok-traiteur die nu bekend staat als de wok-kok van Flandria. Hij heeft zich gespecialiseerd in wokgerechten maar ook in de cajunkeuken en in de wereldkeuken in het algemeen. Verwonderlijk is dat niet: Eddy heeft de hele wereld afgereisd en heeft gekookt in Canada, de USA, Hawaï, Centraal- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Thailand. Nu is hij sinds enkele jaren de enthousiaste man die op tal van beurzen en evenementen wokdemonstraties met Flandria-groenten en Flandria-fruit verzorgt.

“Eet altijd de lokale groenten, in welk land je ook bent”, is zijn goede raad. “Dan heb je de beste garantie dat ze rijp geoogst en echt vers zijn, een volle smaak hebben en nog vol vitaminen en mineralen zitten. Je kan dan ook werken met seizoensproducten. En je bent zeker dat ze niet met een lang en milieu-onvriendelijk transport zijn aangevoerd. Soms vragen klanten me om op een feest een gerecht klaar te maken waarvoor ik diepgevroren of uit het buitenland overgevlogen groenten en fruit moet gebruiken. Dan tracht ik hen te overtuigen om andere producten op het menu te plaatsen”.

Als we in onze keuken typisch zuiderse of exotische gerechten willen bereiden, is het daarom een slim idee groenten van bij ons te gebruiken. “Ik meen het als ik zeg dat ik altijd kies voor groenten en fruit met het Flandria-keurmerk”, getuigt de wok-kok. “Ik ben dan zeker van de smaak, van de kwaliteit en ook van de voedselveiligheid. Onlangs ontmoette ik een vrouwelijke collega die een Thais restaurant runt. Op een beurs zag ik haar buitenlandse chilipepertjes kopen. Probeer ook deze Flandria’s eens, gaf ik haar de raad. Ze proefde en zei meteen: die zijn niet alleen sappiger, maar ook pikanter en fijner van smaak dan degene waarmee ik gewoonlijk werk. Het gebeurt ook zelden dat ik nog met importproducten moet werken. Ook groenten als zoete puntpaprika’s, Eleganto’s (mini San Marzano), Romanesco-bloemkool en het hele gamma scheutjes en minigroenten vind ik nu in het Flandria-gamma”.


Recepten voor een wereldreis thuis

Van Italië naar Australië: met Eddy als gids gaan we hieronder op reis naar acht landen en streken op vijf continenten (Europa, Afrika, Amerika, Azië en Oceanië). Telkens vertelt hij welke groenten en welk fruit van bij ons we het best kunnen gebruiken om gerechten van ginds te maken. Met het vrij eenvoudige recept van een heerlijk vakantiegerecht kunnen we dan aan de slag.

In onze keuken reizen we naar

  • Marokko : Tajine
  • Thailand : wokken
  • Turkije : kebabschotel
  • Spanje : gazpacha
  • Italië : Lasagne
  • Californië : Dumplings
  • Australië & Nieuw-Zeeland: barbecue
  • Louisiana : cajunfood
  •