Louisiana : cajunfood

"Vele mensen denken bij de termen cajunkeuken en cajunfood aan ingewikkelde of mysterieuze gerechten, maar dat is helemaal niet zo”, getuigt Eddy Peeters. Zijn echtgenote is afkomstig uit New Orleans en daarom heeft de keuken uit Louisiana nog weinig geheimen voor hem. “In het Flandria-aanbod vind je de vier basisgroenten van deze keuken: bleekselderij, lente-uitjes, champignons, paprika’s en venkel (vooral dan het venkelgroen). Daarbuiten worden ook zoete maïs en okra’s (een soort van peulvruchten) gebruikt. De typische cajunkruidenmix kan je bij ons vandaag in elke supermarkt kopen. Cajungerechten zijn vaak eenvoudige éénpansgerechten met betaalbare ingrediënten – ideaal voor een zomers etentje onder vrienden!”

Vakantierecept: Jambalaya

Voor 4 personen: 1 Flandria-bleekselderij, 1 rode Flandria-paprika, 1 groene Flandria-paprika, 250 g Flandria-champignons, 1 ui, 2 eetlepels arachideolie, 250 g langkorrelige rijst, 3 eetlepels cajunkruiden, 500 g rundergehakt, 3 keer het volume van de rijst aan runderbouillon, een handvol verse bieslook.

Snijd de bleekselderij in stukjes en was ze. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in reepjes. Snijd de champignons in dikke plakjes. Snipper de ui fijn.

Verhit de arachideolie in een stoofpan met dikke bodem. Voeg de groenten toe en fruit ze tot de ui half glazig is geworden. Voeg nu de rijst toe en laat al roerend mee fruiten tot alle korrels glazig zijn geworden.

Voeg de cajunkruiden en het gehakt toe en roer goed.

Overgiet met zo veel runderbouillon dat alles net onderstaan. Breng aan de kook en zet het vuur lager zodra de bouillon kookt. Laat zachtjes koken tot al het vocht bijna opgeslorpt is. Roer nu en dan.

Voeg vervolgens beetje bij beetje de rest van de bouillon toe tot alle vocht volledig opgeslorpt.

Schep de jambalaya in een schaal en versier met gehakte bieslook.