Spanje : gazpacha

Wat is er frisser (en voedzamer) dan een koude soep op een warme zomerdag? Uit de Spaanse keuken kennen we vooral de gazpacho, een koude soep op basis van tomaten en komkommer. “Er bestaan zo veel versies van gazpacho als er Spanjaarden zijn”, lacht Eddy. “Soms worden ook paprika’s gebruikt, maar ik houd mijn recept zo eenvoudig mogelijk. Gazpacho vormt wellicht het beste voorbeeld hoe je Flandria-groenten kan gebruiken voor een uitheems gerecht. Het recept vraagt immers om zeer verse groenten met een volle smaak. Voor de tomaten gebruik ik de ronde Prince van Flandria”.

Vakantierecept: Eddy’s gazpacho

Ingrediënten voor ongeveer 1 liter soep: 1 kg ronde Flandria-tomaten (Prince), 1 Flandria-komkommer, 2 sjalotten, 3 teentjes knoflook, 1 handvol verse koriander, 6 eetlepels olijfolie, het sap van 1 citroen, 1 liter groentebouillon, peper en zout.

Pel en ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd ook de komkommer in stukjes. Snipper de sjalotten fijn. Pers het knoflook en hak de koriander vers.

Doe de groenten en kruiden met de olijfolie, het citroensap en peper en zout naar smaak in een kom. Laat alles één nacht trekken en afkoelen in de koelkast.

Mix ’s anderendaags alles fijn en voeg beetje bij beetje de (koude) groentebouillon toe om een gladde soep te krijgen. Dien ze meteen op met snippers komkommer.