Californië : Dumplings

De keuken van de Amerikaanse westkust is beïnvloed door de mix van volkeren en tradities die zich hier uit alle windstreken hebben gevestigd: uit andere staten van de USA, uit Mexico en Midden-Amerika maar ook uit China. In steden als San Francisco en Los Angeles kun je 24 uur per dag dim sum (gestoomde Chinese ravioli en rolletjes) kopen aan eetstalletjes en in fastfoodzaken.

“De Chinese kool is een ideale groente voor dit soort van hapjes”, zegt Eddy Peeters. Je kunt gemakkelijk één na één de bladeren van de stronk afhalen en op elk blad een bolletje van een vulling naar keuze leggen. Je rolt op, je laat ze stomen en je serveert ze met een pikante tomatensaus of een zoetzure loempiasaus. De vulling kan bestaan uit een gehaktmengsel, tofu of krabvlees dat je fijn verkruimelt en mengt met wat olie, peper en zout. Als je Chinese koolrolletjes met twee of drie verschillende vullingen samen serveert met een lekker sausje, eet je net als in de Sunshine State!”

Vakantierecept: Dumplings met pikante saus

Voor 16 hapjes: 1 Chinese kool van Flandria, 200 g gemengd varkens- en rundergehakt, 2 sjalotjes, 3 eetlepels vers gehakte Flandria-peterselie, enkele blaadjes basilicum, 50 g gemalen kaas, peper en zout.

Voor de saus: 3 Flandria-tomaten, 1 eetlepel olijfolie, 2 eetlepels witte wijn, 1 theelepel chilipoeder, 1 koffielepel Worcestershiresaus, 1 koffielepel sojasaus, peper en zout.

  • Snijd de onderkant van de stronk uit de Chinese kool. Haal voorzichtig 16 bladeren van de kool (de rest van de kool kan dienen om geraspt te worden en om te gebruiken in een salade).
  • Meng het gehakt met de zeer fijngesnipperde sjalotjes, de peterselie, het fijngehakte basilicum, peper en zout.
  • Vorm van dit 16 bolletjes. Rol elk bolletje in een blad Chinese kool en sluit het goed.
  • Leg de rolletjes in een stoommandje en laat ze 12 minuten stomen
  • Maak de saus: pel de tomaten en ontpit ze. Fruit ze in de olijfolie en voeg dan de witte wijn, het chilipoeder, de Worcestershiresaus, de sojasaus, peper en zout toe. Laat een kwartiertje stoven en mix de saus glad.
  • Schep de saus in een kommetje en zet dit kommetje in het midden van een schaal. Leg er de gestoomde rolletjes omheen en bestrooi ze met de geraspte kaas. Elke gast dipt zijn rolletjes eerst in de saus.