Australië & Nieuw-Zeeland: barbecue

Down under zijn elke dag en iedere gelegenheid goed om te barbecuen. “Op de barbecue roosteren Australiërs en Nieuw-Zeelanders graag aubergines, courgettes en champignons”, weet Eddy Peeters. “Veel vlees ook natuurlijk, dat was te verwachten, maar ook veel verse vis. Een typisch gebruik is het omwikkelen van een moot gemarineerde vis met repen aubergine en courgette. Op die manier wordt de vis tegen uitdroging of verbranding beschermd. Hun lievelingssaus bij de barbecue is de zogenaamde hahi, een pittige salsasaus uit de Polynesische keuken op basis van rauwe groenten”.

Vakantierecept: Geroosterde tonijnpakjes met hahisaus

Ingrediënten voor 4 personen: 1 Flandria-aubergine, 1 Flandria-courgette, 2 eetlepels whisky, 1 eetlepel roze bessen, 4 moten tonijn van ongeveer 3 cm dik, peper en zeezout.

Voor de hahisaus: 3 pruimvormige Flandria-tomaten (Prunella), 1 Spaans pepertje van Flandria (Piccantina), 1 ui, 1 koffielepel korianderkorrels, 2 eetlepels olie, 1 eetlepel rode-wijnazijn, het sap van ½ citroen, peper en zout.

Snijd de aubergine en de courgette overlangs in vrij dunne plakken. Leg de plakken op een schaal, overgiet ze met de whisky, de rode bessen, peper en zeezout. Laat 1 uur trekken

Bestrooi de moten vis met zeezout. Omwikkel ze met de groenterepen (wissel een reep aubergine af met een reep courgette).

Maak de saus: pel en ontpit de tomaten. Snijd het Spaanse pepertje open, verwijder zorgvuldig de zaadjes en snijd het pepertje fijn. Snipper de ui en stamp de korianderkorrels fijn. Doe de tomaten, het Spaanse pepertje, de ui en de korianderkorrels met de olie, de azijn, het citroensap, peper en zout naar smaak in een grote beker. Mix alles met het cutterhulpstuk tot een gladde saus (het gaat nog gemakkelijker in een blender).

Rooster de tonijnpakjes op een zachte barbecuegloed gedurende 4 tot 5 minuten en keer ze daarbij geregeld om. De vis mag binnenin best nog wat rauw zijn. Serveer de pakjes met de koude hahisaus.