Italië : Lasagne

 

Het assortiment aan Flandria-tomaten is nu zo breed geworden dat we voor elk typisch Italiaans gerecht bij ons de geschikte tomaat kunnen vinden.

Eddy Peeters: “Voor een salade van tomaat met mozzarella is de Coeur de Boeuf van Flandria ideaal, voor sausen de pruimvormige Prunella’s, voor kleine hapjes uit het vuistjes de verschillende types minitomaat. Om zelf tomaten te drogen gebruik je best een vleestomaat zoals de Baron van Flandria”.


Typisch Italiaanse slasoorten als radicchio en Romeinse sla worden nu ook door Belgische tuinbouwers plukvers aangevoerd. De Italianen gebruiken ook graag zoete puntpaprika’s. “De Dolcepunta’s van Flandria zijn ook echt zoet omdat ze rijp geoogst zijn”, oordeelt Eddy. “Ik zal ze wel altijd pellen om ze sneller te laten garen en beter verteerbaar te maken. Zelf houd ik erg veel van een vegetarische lasagne waarin ik voor elke laag een andere groentesoort gebruik, bij voorbeeld een laag spinazie, een laag champignons, een laag beukenzwammetjes, een laag broccoli, een laag gele en een laag groene courgetteplakjes of een laag zoete puntpaprika’s”.

Vakantierecept: Lasagne met zalm en broccoli

Ingrediënten voor 4 personen: 1 Flandria-broccoli, 3 Flandria-tomaten (Baron), 200 g lasagnevellen, 250 g gerookte zalm, 2,5 dl lightroom, 200 g gemalen Parmezaanse kaas, enkele takjes dille, peper.

Verdeel de broccoli in roosjes en stoom ze gedurende 8 minuten. Spoel ze meteen af onder de koudwaterkraan, zodat ze hun frisgroene kleur houden.

Pel de tomaten, snijd ze in vieren, ontpit ze en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd de zalm in brede repen.

Meng de room met de gemalen kaas en overgiet de lasagne met het mengsel.

Bekleed de bodem van een vuurvaste schotel met lasagnevellen. Schik hierop één derde van de broccoliroosjes, van de stukjes tomaat en van de repen zalm. Giet enkele eetlepels van het roommengsel over de vulling. Kruid met een toefje dille en peper van de molen.

Dek af met een tweede laag lasagnevellen en beleg deze met het tweede derde van de vulling, enkele eetlepels van het roommengsel, een toefje dille en peper. Dek opnieuw af met een laag lasagnevellen en schik hierop nogmaals dezelfde vulling.

Dek alles af met een vierde laag lasagne. Overgiet met de rest van het roommengsel. Laat 30 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 220 °C.