Marokko : Tajine

De Marokkaanse keuken staat vandaag sterk in de belangstelling. Dat is vooral te danken aan de tajine. De tajine is een stoofschotel die bereid wordt in een pan met een kegelvormig deksel, bij voorkeur van geglazuurd aardewerk. De vorm van het deksel laat het verdampende vocht tijdens de bereiding weer terugvallen in de pan en hierdoor blijven de aroma’s goed bewaard. Een tajinegerecht kunt u ook in een gewone stoofpan met een dikke bodem bereiden, maar een echte tajinepan draagt zeker bij tot de smaak en de authentieke sfeer.

Eddy Peeters: “De tajine is een soort van hutspot en daarvoor gebruiken ze in Marokko alle denkbare groenten in combinatie met aardappelen: wortelen, paprika’s, aubergines, courgettes, venkel, tomaten, selderij, Spaanse pepertjes en zelfs radijsjes. Allemaal soorten die je in het Flandria-aanbod vindt. In een echte Marokkaanse tajine worden de groenten graag gecombineerd met gekonfijte citrusvruchten en die kan je bij ons vinden in elke Noord-Afrikaanse winkel en in delicatessenzaken”.


Vakantierecept: Lamstajine met groenten en gekonfijte citroen


Voor 4 personen: 1 kg lamsvlees om te stoven, 4 kleine aardappelen (bij voorkeur zoete), 1 bos Flandria-wortelen met loof, 3 Flandria-tomaten, 2 Flandria-aubergines, 1 rode Flandria-paprika, 1 gele Flandria-paprika, 3 uien, 1 gekonfijte citroen, 3 teentjes knoflook, 1 dl olijfolie, 1 eetlepel korianderkorrels, 3 theelepels paprikapoeder, 2 theelepels gemberpoeder, 2 theelepels kaneel, 2 theelepels peper van de molen, zout.

Snijd het vlees in grote stukken. Stamp de korianderkorrels fijn. Pel de uien en snipper ze fijn. Pers het knoflook. Meng het paprika- en gemberpoeder met de kaneel en de peper.

Schraap de wortelen schoon. Pel de tomaten, snijd ze in vieren en ontpit ze. Snijd de aubergines in blokjes. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in brede repen.

Verhit de olie en fruit de stukken vlees erin. Voeg de koriander, de uien en het knoflook toe en roer ze door het vlees. Laat 2 minuten fruiten en voeg dan de tomaten en de helft van het specerijenmengsel toe. Roer alles goed door het vlees. Kruid met zout en zet het deksel op de tajine. Laat 10 minuten smoren op een zacht vuurtje.

Doe nu de wortelen, de aubergines, de paprika’s en de aardappelen bij het vlees. Snijd de gekonfijte citroen in vieren en leg ze boven op de bereiding. Bestrooi alles met de rest van de specerijen en een beetje zout.

Voeg enkele eetlepels water toe en dek de tajinepan af. Laat één uur stoven zonder de pan te openen.

Dien het gerecht in de tajinepan op.