Recepten uit de wereld, groenten van bij ons.

Gerechten van ginds, groenten van hier: vakantie thuis!

Je kunt bijna geen “uitheemse” groente meer bedenken of ze wordt nu ook bij ons geteeld. In het Flandria-aanbod vind je in de zomerperiode vrijwel alles wat je nodig hebt om zuiderse gerechten en zelfs gerechten uit andere continenten te bereiden. En vers bovendien.
Met de tips en de recepten van wok- én wereldkok Eddy Peeters maken we thuis een reis langs vijf continenten.

Spaanse pepertjes, pruimtomaten, Chinese kool, radicchio, courgettes de Nice, rosabischeutjes, verse koriander, zoete puntpaprika’s… De jongste jaren zijn de Belgische tuinbouwers zich meer en meer gaan toeleggen op de teelt van groenten en kruiden die we vroeger beschouwden als zuiders en uitheems. Een flink gedeelte ervan is nu ook te vinden onder het Flandria-keurmerk. Mediterrane groenten als aubergines, courgettes, paprika’s, venkel en pruimtomaten maken de Flandria-telers al veel langer dan vandaag, net zoals exotische paddenstoelsoorten als shii-take en beukenzwam.


Vreemdgaan met méér smaak

Allemaal geknipt materiaal om thuis in België zuiderse en exotische gerechten te maken. Op die manier halen we de vakantiesfeer in huis zonder ons te moeten verplaatsen. We hebben zelfs alle redenen om de voorkeur te geven aan producten van bij ons als we in onze keuken vreemd willen gaan, zegt Eddy Peeters. Eddy is een Belgische kok-traiteur die nu bekend staat als de wok-kok van Flandria. Hij heeft zich gespecialiseerd in wokgerechten maar ook in de cajunkeuken en in de wereldkeuken in het algemeen. Verwonderlijk is dat niet: Eddy heeft de hele wereld afgereisd en heeft gekookt in Canada, de USA, Hawaï, Centraal- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Thailand. Nu is hij sinds enkele jaren de enthousiaste man die op tal van beurzen en evenementen wokdemonstraties met Flandria-groenten en Flandria-fruit verzorgt.

“Eet altijd de lokale groenten, in welk land je ook bent”, is zijn goede raad. “Dan heb je de beste garantie dat ze rijp geoogst en echt vers zijn, een volle smaak hebben en nog vol vitaminen en mineralen zitten. Je kan dan ook werken met seizoensproducten. En je bent zeker dat ze niet met een lang en milieu-onvriendelijk transport zijn aangevoerd. Soms vragen klanten me om op een feest een gerecht klaar te maken waarvoor ik diepgevroren of uit het buitenland overgevlogen groenten en fruit moet gebruiken. Dan tracht ik hen te overtuigen om andere producten op het menu te plaatsen”.

Als we in onze keuken typisch zuiderse of exotische gerechten willen bereiden, is het daarom een slim idee groenten van bij ons te gebruiken. “Ik meen het als ik zeg dat ik altijd kies voor groenten en fruit met het Flandria-keurmerk”, getuigt de wok-kok. “Ik ben dan zeker van de smaak, van de kwaliteit en ook van de voedselveiligheid. Onlangs ontmoette ik een vrouwelijke collega die een Thais restaurant runt. Op een beurs zag ik haar buitenlandse chilipepertjes kopen. Probeer ook deze Flandria’s eens, gaf ik haar de raad. Ze proefde en zei meteen: die zijn niet alleen sappiger, maar ook pikanter en fijner van smaak dan degene waarmee ik gewoonlijk werk. Het gebeurt ook zelden dat ik nog met importproducten moet werken. Ook groenten als zoete puntpaprika’s, Eleganto’s (mini San Marzano), Romanesco-bloemkool en het hele gamma scheutjes en minigroenten vind ik nu in het Flandria-gamma”.


Recepten voor een wereldreis thuis

Van Italië naar Australië: met Eddy als gids gaan we hieronder op reis naar acht landen en streken op vijf continenten (Europa, Afrika, Amerika, Azië en Oceanië). Telkens vertelt hij welke groenten en welk fruit van bij ons we het best kunnen gebruiken om gerechten van ginds te maken. Met het vrij eenvoudige recept van een heerlijk vakantiegerecht kunnen we dan aan de slag.

In onze keuken reizen we naar

  • Marokko : Tajine
  • Thailand : wokken
  • Turkije : kebabschotel
  • Spanje : gazpacha
  • Italië : Lasagne
  • Californië : Dumplings
  • Australië & Nieuw-Zeeland: barbecue
  • Louisiana : cajunfood
  • Californië : Dumplings

    De keuken van de Amerikaanse westkust is beïnvloed door de mix van volkeren en tradities die zich hier uit alle windstreken hebben gevestigd: uit andere staten van de USA, uit Mexico en Midden-Amerika maar ook uit China. In steden als San Francisco en Los Angeles kun je 24 uur per dag dim sum (gestoomde Chinese ravioli en rolletjes) kopen aan eetstalletjes en in fastfoodzaken.

    “De Chinese kool is een ideale groente voor dit soort van hapjes”, zegt Eddy Peeters. Je kunt gemakkelijk één na één de bladeren van de stronk afhalen en op elk blad een bolletje van een vulling naar keuze leggen. Je rolt op, je laat ze stomen en je serveert ze met een pikante tomatensaus of een zoetzure loempiasaus. De vulling kan bestaan uit een gehaktmengsel, tofu of krabvlees dat je fijn verkruimelt en mengt met wat olie, peper en zout. Als je Chinese koolrolletjes met twee of drie verschillende vullingen samen serveert met een lekker sausje, eet je net als in de Sunshine State!”

    Vakantierecept: Dumplings met pikante saus

    Voor 16 hapjes: 1 Chinese kool van Flandria, 200 g gemengd varkens- en rundergehakt, 2 sjalotjes, 3 eetlepels vers gehakte Flandria-peterselie, enkele blaadjes basilicum, 50 g gemalen kaas, peper en zout.

    Voor de saus: 3 Flandria-tomaten, 1 eetlepel olijfolie, 2 eetlepels witte wijn, 1 theelepel chilipoeder, 1 koffielepel Worcestershiresaus, 1 koffielepel sojasaus, peper en zout.

    • Snijd de onderkant van de stronk uit de Chinese kool. Haal voorzichtig 16 bladeren van de kool (de rest van de kool kan dienen om geraspt te worden en om te gebruiken in een salade).
    • Meng het gehakt met de zeer fijngesnipperde sjalotjes, de peterselie, het fijngehakte basilicum, peper en zout.
    • Vorm van dit 16 bolletjes. Rol elk bolletje in een blad Chinese kool en sluit het goed.
    • Leg de rolletjes in een stoommandje en laat ze 12 minuten stomen
    • Maak de saus: pel de tomaten en ontpit ze. Fruit ze in de olijfolie en voeg dan de witte wijn, het chilipoeder, de Worcestershiresaus, de sojasaus, peper en zout toe. Laat een kwartiertje stoven en mix de saus glad.
    • Schep de saus in een kommetje en zet dit kommetje in het midden van een schaal. Leg er de gestoomde rolletjes omheen en bestrooi ze met de geraspte kaas. Elke gast dipt zijn rolletjes eerst in de saus.

    Australië & Nieuw-Zeeland: barbecue

    Down under zijn elke dag en iedere gelegenheid goed om te barbecuen. “Op de barbecue roosteren Australiërs en Nieuw-Zeelanders graag aubergines, courgettes en champignons”, weet Eddy Peeters. “Veel vlees ook natuurlijk, dat was te verwachten, maar ook veel verse vis. Een typisch gebruik is het omwikkelen van een moot gemarineerde vis met repen aubergine en courgette. Op die manier wordt de vis tegen uitdroging of verbranding beschermd. Hun lievelingssaus bij de barbecue is de zogenaamde hahi, een pittige salsasaus uit de Polynesische keuken op basis van rauwe groenten”.

    Vakantierecept: Geroosterde tonijnpakjes met hahisaus

    Ingrediënten voor 4 personen: 1 Flandria-aubergine, 1 Flandria-courgette, 2 eetlepels whisky, 1 eetlepel roze bessen, 4 moten tonijn van ongeveer 3 cm dik, peper en zeezout.

    Voor de hahisaus: 3 pruimvormige Flandria-tomaten (Prunella), 1 Spaans pepertje van Flandria (Piccantina), 1 ui, 1 koffielepel korianderkorrels, 2 eetlepels olie, 1 eetlepel rode-wijnazijn, het sap van ½ citroen, peper en zout.

    Snijd de aubergine en de courgette overlangs in vrij dunne plakken. Leg de plakken op een schaal, overgiet ze met de whisky, de rode bessen, peper en zeezout. Laat 1 uur trekken

    Bestrooi de moten vis met zeezout. Omwikkel ze met de groenterepen (wissel een reep aubergine af met een reep courgette).

    Maak de saus: pel en ontpit de tomaten. Snijd het Spaanse pepertje open, verwijder zorgvuldig de zaadjes en snijd het pepertje fijn. Snipper de ui en stamp de korianderkorrels fijn. Doe de tomaten, het Spaanse pepertje, de ui en de korianderkorrels met de olie, de azijn, het citroensap, peper en zout naar smaak in een grote beker. Mix alles met het cutterhulpstuk tot een gladde saus (het gaat nog gemakkelijker in een blender).

    Rooster de tonijnpakjes op een zachte barbecuegloed gedurende 4 tot 5 minuten en keer ze daarbij geregeld om. De vis mag binnenin best nog wat rauw zijn. Serveer de pakjes met de koude hahisaus.

    Louisiana : cajunfood

    "Vele mensen denken bij de termen cajunkeuken en cajunfood aan ingewikkelde of mysterieuze gerechten, maar dat is helemaal niet zo”, getuigt Eddy Peeters. Zijn echtgenote is afkomstig uit New Orleans en daarom heeft de keuken uit Louisiana nog weinig geheimen voor hem. “In het Flandria-aanbod vind je de vier basisgroenten van deze keuken: bleekselderij, lente-uitjes, champignons, paprika’s en venkel (vooral dan het venkelgroen). Daarbuiten worden ook zoete maïs en okra’s (een soort van peulvruchten) gebruikt. De typische cajunkruidenmix kan je bij ons vandaag in elke supermarkt kopen. Cajungerechten zijn vaak eenvoudige éénpansgerechten met betaalbare ingrediënten – ideaal voor een zomers etentje onder vrienden!”

    Vakantierecept: Jambalaya

    Voor 4 personen: 1 Flandria-bleekselderij, 1 rode Flandria-paprika, 1 groene Flandria-paprika, 250 g Flandria-champignons, 1 ui, 2 eetlepels arachideolie, 250 g langkorrelige rijst, 3 eetlepels cajunkruiden, 500 g rundergehakt, 3 keer het volume van de rijst aan runderbouillon, een handvol verse bieslook.

    Snijd de bleekselderij in stukjes en was ze. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in reepjes. Snijd de champignons in dikke plakjes. Snipper de ui fijn.

    Verhit de arachideolie in een stoofpan met dikke bodem. Voeg de groenten toe en fruit ze tot de ui half glazig is geworden. Voeg nu de rijst toe en laat al roerend mee fruiten tot alle korrels glazig zijn geworden.

    Voeg de cajunkruiden en het gehakt toe en roer goed.

    Overgiet met zo veel runderbouillon dat alles net onderstaan. Breng aan de kook en zet het vuur lager zodra de bouillon kookt. Laat zachtjes koken tot al het vocht bijna opgeslorpt is. Roer nu en dan.

    Voeg vervolgens beetje bij beetje de rest van de bouillon toe tot alle vocht volledig opgeslorpt.

    Schep de jambalaya in een schaal en versier met gehakte bieslook.


    Marokko : Tajine

    De Marokkaanse keuken staat vandaag sterk in de belangstelling. Dat is vooral te danken aan de tajine. De tajine is een stoofschotel die bereid wordt in een pan met een kegelvormig deksel, bij voorkeur van geglazuurd aardewerk. De vorm van het deksel laat het verdampende vocht tijdens de bereiding weer terugvallen in de pan en hierdoor blijven de aroma’s goed bewaard. Een tajinegerecht kunt u ook in een gewone stoofpan met een dikke bodem bereiden, maar een echte tajinepan draagt zeker bij tot de smaak en de authentieke sfeer.

    Eddy Peeters: “De tajine is een soort van hutspot en daarvoor gebruiken ze in Marokko alle denkbare groenten in combinatie met aardappelen: wortelen, paprika’s, aubergines, courgettes, venkel, tomaten, selderij, Spaanse pepertjes en zelfs radijsjes. Allemaal soorten die je in het Flandria-aanbod vindt. In een echte Marokkaanse tajine worden de groenten graag gecombineerd met gekonfijte citrusvruchten en die kan je bij ons vinden in elke Noord-Afrikaanse winkel en in delicatessenzaken”.


    Vakantierecept: Lamstajine met groenten en gekonfijte citroen


    Voor 4 personen: 1 kg lamsvlees om te stoven, 4 kleine aardappelen (bij voorkeur zoete), 1 bos Flandria-wortelen met loof, 3 Flandria-tomaten, 2 Flandria-aubergines, 1 rode Flandria-paprika, 1 gele Flandria-paprika, 3 uien, 1 gekonfijte citroen, 3 teentjes knoflook, 1 dl olijfolie, 1 eetlepel korianderkorrels, 3 theelepels paprikapoeder, 2 theelepels gemberpoeder, 2 theelepels kaneel, 2 theelepels peper van de molen, zout.

    Snijd het vlees in grote stukken. Stamp de korianderkorrels fijn. Pel de uien en snipper ze fijn. Pers het knoflook. Meng het paprika- en gemberpoeder met de kaneel en de peper.

    Schraap de wortelen schoon. Pel de tomaten, snijd ze in vieren en ontpit ze. Snijd de aubergines in blokjes. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in brede repen.

    Verhit de olie en fruit de stukken vlees erin. Voeg de koriander, de uien en het knoflook toe en roer ze door het vlees. Laat 2 minuten fruiten en voeg dan de tomaten en de helft van het specerijenmengsel toe. Roer alles goed door het vlees. Kruid met zout en zet het deksel op de tajine. Laat 10 minuten smoren op een zacht vuurtje.

    Doe nu de wortelen, de aubergines, de paprika’s en de aardappelen bij het vlees. Snijd de gekonfijte citroen in vieren en leg ze boven op de bereiding. Bestrooi alles met de rest van de specerijen en een beetje zout.

    Voeg enkele eetlepels water toe en dek de tajinepan af. Laat één uur stoven zonder de pan te openen.

    Dien het gerecht in de tajinepan op.

    Thailand : wokken

    De Thaise (en de Chinese) keuken hebben ons het gebruik van de wokpan geleerd. Roerbakken is een manier om snel en gezond te koken met een minimaal verlies aan smaak. Het enige werk bestaat erin alle ingrediënten vooraf goed schoon te maken en fijn te snijden in reepjes, blokjes of snippers. Het roerbakken zelf mag niet langer dan 6 tot 8 minuten duren, want de groenten moeten nog knapperig blijven.


    Eddy Peeters heeft van wokken zijn specialiteit gemaakt. “Uit de Thaise keuken heb ik geleerd dat je werkelijk alle groenten kunt wokken. Ook wintergroenten als spruitjes en witte kool. Of witloof. Omdat deze laatste groente veel water bevat, voeg ik ze op het laatste moment toe. Vrijwel alle groenten die je voor Thaise wokgerechten nodig hebt, kan je vandaag in het Flandria-assortiment vinden. Met uitzondering van citroengras en sojacheuten, maar die koop je tegenwoordig zonder problemen in de betere supermarkten en in speciaalzaken van oosterse voeding. Precies door hun kwaliteit lenen Flandria-groenten zich perfect tot bereidingen in de wok. Thaise gerechten hebben me ook laten ontdekken dat je groenten en fruit smaakvol kunt combineren in de wokpan. Het resultaat is een subtiel, zoetzuur en rijk smakenpalet. Venkel (in blokjes) met radijsjes (in vieren) en schijfjes appel, schijfjes peer en aardbeien (in tweeën) bij voorbeeld. Of asperges (in schuine plakjes) met venkel (blokjes), zoete puntpaprika’s (reepjes), aardbeien (in tweeën), bessen (heel) en reepjes rauwe ham. Deze laatste combinatie verenigt zoet, zuur én zout”.

    De drie fouten die we bij het wokken vaak maken

    1.De verkeerde olie gebruiken: olijfolie breekt al af na vier minuten verhitting. Geef de voorkeur aan arachideolie of koolzaadolie.

    2.Alle groenten tegelijk in de wokpan doen: “Je moet de ingrediënten in volgorde van hun hardheid aan de pan toevoegen en zo een toren opbouwen. De hardste groenten komen onderaan”, raadt Eddy aan. “Voor groenten gebruik ik deze volgorde: eerst selderij (groene of bleekselderij) en dan achtereenvolgens venkel, radijsjes, wortelen, lente-uitjes, paprika’s, paddestoelen, kruiden (en eventuele sausen), prei, courgette, witloof en minitomaatjes als allerlaatste. Uiteraard zijn andere combinaties mogelijk, maar ik start altijd met selderij en ga verder volgens de hardheid van de groente. Na het toevoegen van een nieuwe groente wacht ik telkens een ruime halve minuut tot de groente goed in aanraking is gekomen met de olie. Gemiddeld duurt het opbouwen van zulk een toren 6 tot 8 minuten. Kip, kalkoen en gevogelte bak ik altijd als eerste in de pan na het verhitten van de olie, dus vóór het toevoegen van de eerste groente. Vlees, vis en zeevruchten voeg ik toe na de selderij en vóór de volgende groenten”.

    3.Meteen beginnen roeren: wellicht de meest gemaakte fout! “Het is beter eerst beetje bij beetje een toren van de ingrediënten in de pan op te bouwen en pas helemaal aan het eind alles om te scheppen”.


    Vakantiegerecht: Aspergewok met scampi

    Ingrediënten voor 4 personen: 20 scampi, 1 stengel Flandria-bleekselderij, 8 groene en 8 witte Flandria-asperges, 1 bosje lente-uitjes van Flandria, 1 Flandria-prei, 1 Flandria-wortel, 1 rode Flandria-paprika, 100 g Flandria-beukenzwammen, 1 knoflookteentje, 2 bolletjes gekonfijte gember, 2 stengels citroengras, 100 g soyascheuten, arachideolie, 1 koffielepel Thaise wokkruiden, 1 eetlepel oestersaus, 1 koffielepel Thaise chilisaus, 1 eetlepel loempiasaus, enkele takjes verse koriander.

    Tips: buiten het aspergeseizoen kan je de asperges vervangen door een Flandria-courgette, die je in staafjes snijdt. Gekonfijte gember, citroengras en de Thaise sausen en kruiden vind je in oosterse speciaalzaken.

    Pel de scampi, snijd ze aan de rugzijde en verwijder het darmkanaaltje.

    Snijd de bleekselderij in schijfjes. Schil de asperges met een dunschiller. Snijd de toppen van de asperges (ong. 6 cm) en snijd de rest in schuine plakjes van ong. 1 cm.

    Snijd de lente-uitjes en een deel van het loof in ringetjes, de prei in fijne snippers, de wortel en de paprika in blokjes. Pers het knoflook en hak de gember fijn. Snijd het citroengras in ringetjes.

    Verhit een scheut arachideolie in de wokpan. Leg er de schijfjes bleekselderij in en laat 45 seconden bakken zonder te roeren. Voeg nu in de hierna genoemde volgorde de andere ingrediënten toe en bouw zo een toren in de wokpan op. Laat telkens 30 seconden bakken eer je een volgende ingrediënt toevoegt en roer niet.

    De volgorde: na de bleekselderij de scampi, vervolgens de blokjes wortel, de plakjes asperge en de aspergetoppen, de lente-uitjes, de blokjes paprika, het knoflook, de gember, de sojascheuten, de beukenzwammetjes, de wokkruiden, de oestersaus, de chilisaus en de loempiasaus. De preisnippers (en eventueel de staafjes courgette ter vervanging van de asperges) komen als laatste erbij. Laat nog 30 seconden bakken.

    Schep de hele inhoud van de pan nu goed om. Voeg het citroengras en de koriander toe en laat nog 30 seconden doorwarmen.

    Turkije : kebabschotel

     

    Turkije is de jongste jaren uitgegroeid tot één van de populairste vakantiebestemmingen van de Belgen. Om thuis Turkse gerechten te bereiden hebben we zeker geen probleem. De Turkse keuken gebruikt vooral de mediterrane groenten die de Flandria-telers al meerdere jaren telen. “Het gaat dan vooral om venkel, aubergines, paprika’s, courgettes en pruimtomaten”, zegt Eddy Peeters. “Ook champignons zijn een populair ingrediënt”.

    Vakantierecept: Turkse kebabschotel met pitabrood

    Ingrediënten voor 4 personen: 1 Flandria-aubergine, 1 Flandria-courgette, 6 pruimtomaten van Flandria (Prunella), 250 g Flandria-champignons, 1 ui, 1 knoflookteentje, 2 eetlepels olijfolie, 2 pakken kant-en-klare kebabreepjes (gemarineerde en gekruide reepjes lams- en rundvlees), 1 blokje runderbouillon, 1 blikje tomatenpuree, 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn, 2 laurierblaadjes, 1 koffielepel paprikapoeder, een handvol verse basilicumblaadjes, een handvol Flandria-peterselie, peper en zout, 4 pitabroodjes.

    Snijd de aubergine in plakjes en laat ze even weken in zout water. Spoel ze dan af en dep ze droog (ze zullen nu wit blijven tijdens de bereiding).

    Snijd de courgette in blokjes. Pel de tomaten en snijd ze in stukjes. Snijd de champignons in plakjes. Snipper de ui en pers het knoflook.

    Verhit de olie en bak er het vlees in aan. Voeg dan de ui en het knoflook en vervolgens alle groenten toe. Laat even stoven.

    Voeg 1 dl water, het bouillonblokje en de tomatenpuree toe en roer alles goed door.

    Kruid naar smaak met peper en zout en alle genoemde kruiden (behalve de peterselie). Laat 30 minuten stoven met het deksel op de pan en roer alles dan nog eens goed door. Bestrooi met de fijngehakte peterselie.

    Snijd voor elke portie een pitabroodje open en vul het met 2 eetlepels van het stoofgerecht. Leg elk broodje op een bord en schep er de rest van de bereiding bij.

    Spanje : gazpacha

    Wat is er frisser (en voedzamer) dan een koude soep op een warme zomerdag? Uit de Spaanse keuken kennen we vooral de gazpacho, een koude soep op basis van tomaten en komkommer. “Er bestaan zo veel versies van gazpacho als er Spanjaarden zijn”, lacht Eddy. “Soms worden ook paprika’s gebruikt, maar ik houd mijn recept zo eenvoudig mogelijk. Gazpacho vormt wellicht het beste voorbeeld hoe je Flandria-groenten kan gebruiken voor een uitheems gerecht. Het recept vraagt immers om zeer verse groenten met een volle smaak. Voor de tomaten gebruik ik de ronde Prince van Flandria”.

    Vakantierecept: Eddy’s gazpacho

    Ingrediënten voor ongeveer 1 liter soep: 1 kg ronde Flandria-tomaten (Prince), 1 Flandria-komkommer, 2 sjalotten, 3 teentjes knoflook, 1 handvol verse koriander, 6 eetlepels olijfolie, het sap van 1 citroen, 1 liter groentebouillon, peper en zout.

    Pel en ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd ook de komkommer in stukjes. Snipper de sjalotten fijn. Pers het knoflook en hak de koriander vers.

    Doe de groenten en kruiden met de olijfolie, het citroensap en peper en zout naar smaak in een kom. Laat alles één nacht trekken en afkoelen in de koelkast.

    Mix ’s anderendaags alles fijn en voeg beetje bij beetje de (koude) groentebouillon toe om een gladde soep te krijgen. Dien ze meteen op met snippers komkommer.


    Italië : Lasagne

     

    Het assortiment aan Flandria-tomaten is nu zo breed geworden dat we voor elk typisch Italiaans gerecht bij ons de geschikte tomaat kunnen vinden.

    Eddy Peeters: “Voor een salade van tomaat met mozzarella is de Coeur de Boeuf van Flandria ideaal, voor sausen de pruimvormige Prunella’s, voor kleine hapjes uit het vuistjes de verschillende types minitomaat. Om zelf tomaten te drogen gebruik je best een vleestomaat zoals de Baron van Flandria”.


    Typisch Italiaanse slasoorten als radicchio en Romeinse sla worden nu ook door Belgische tuinbouwers plukvers aangevoerd. De Italianen gebruiken ook graag zoete puntpaprika’s. “De Dolcepunta’s van Flandria zijn ook echt zoet omdat ze rijp geoogst zijn”, oordeelt Eddy. “Ik zal ze wel altijd pellen om ze sneller te laten garen en beter verteerbaar te maken. Zelf houd ik erg veel van een vegetarische lasagne waarin ik voor elke laag een andere groentesoort gebruik, bij voorbeeld een laag spinazie, een laag champignons, een laag beukenzwammetjes, een laag broccoli, een laag gele en een laag groene courgetteplakjes of een laag zoete puntpaprika’s”.

    Vakantierecept: Lasagne met zalm en broccoli

    Ingrediënten voor 4 personen: 1 Flandria-broccoli, 3 Flandria-tomaten (Baron), 200 g lasagnevellen, 250 g gerookte zalm, 2,5 dl lightroom, 200 g gemalen Parmezaanse kaas, enkele takjes dille, peper.

    Verdeel de broccoli in roosjes en stoom ze gedurende 8 minuten. Spoel ze meteen af onder de koudwaterkraan, zodat ze hun frisgroene kleur houden.

    Pel de tomaten, snijd ze in vieren, ontpit ze en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd de zalm in brede repen.

    Meng de room met de gemalen kaas en overgiet de lasagne met het mengsel.

    Bekleed de bodem van een vuurvaste schotel met lasagnevellen. Schik hierop één derde van de broccoliroosjes, van de stukjes tomaat en van de repen zalm. Giet enkele eetlepels van het roommengsel over de vulling. Kruid met een toefje dille en peper van de molen.

    Dek af met een tweede laag lasagnevellen en beleg deze met het tweede derde van de vulling, enkele eetlepels van het roommengsel, een toefje dille en peper. Dek opnieuw af met een laag lasagnevellen en schik hierop nogmaals dezelfde vulling.

    Dek alles af met een vierde laag lasagne. Overgiet met de rest van het roommengsel. Laat 30 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 220 °C.